Täydellisen sixpackin metsästys

Vanhempi pojistani, reipas vitosluokkalainen, kuunteli radioista personaltrainerin haastattelua tarkalla korvalla. Siinä vaiheessa, kun sieltä kerrottiin, että sixpack syntyy erittäin tiukalla ruokavaliolla, hän huokaisi. Asia oli painanut urheillullista poikaa, koska peliporukoissa ja koulun kaveriporukoissa sixpackkejä oli jo alettu vertailemaan. Mikään ei siis ole muuttunut sitten omien kouluvuosien.

Olen koittanut sanoa samaa, kuin mitä radion haastateltava kertoi. Sixpack syntyy siitä, että saa riittävän alhaisen rasvaprosentin ja se on eri asia, kuin se, että on urheilullisesti hyvässä kunnossa. Ajatuksissani mietin kuitenkin, että miksi 5- luokkalaiset kokevat tarvetta vertailla itseään noin ja kuinka paljon minun pitää auttaa pojan itsetunnon rakentamisessa, jotta hän kestää tuon vertailun?

Ulkonäköpaineet ovat ajatuksissa sukupuolittuneet niin, että ne mielletään yleensä naisten ongelmaksi. Harvemmin puhutaan miesten ulkonäköpaineista. Niistäkin olen kyllä lukenut. Lasten ulkonäköpaineista taas en muista lukeneeni. En kyllä usko, että he edes ajattelevat asiaa, ellei sitä tällaisten esimerkkien kautta aleta korostamaan. Lapsista kasvaa kuitenkin nuoria ja aikuisia. Jossain tuollaisissa kokemuksissa saattaa itää myös se riittämättömyyden tunne, että ei muka kelpaa sellaisena, kuin on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *