Lupa ajatella toisin

Tätä kirjoittaessani olen juuri lukenut jonkilaiseta ”someraivosta” entisiä vegaaneja kohtaan. Syy tähän on ollut se, että jukkisvegaani on vaihtanut ruokavaliotaan, eikä ole kertonut asiasta julkisesti. En ota kantaa salailuun tai siihen, että väittää olevansa jotain muuta kuin on, vaan haluan nostaa esille sen, että ihmisellä on oikeus muuttaa mielipidettään.

On tavattoman vaikeaa myöntää sitä, että ajattelee jostakin asiasta toisella tapaa, kuin ennen. Joskus on kovaan ääneen julistanut, että yksityisautoilua pitää vähentää, mutta sitten kun saa ajokortin ja oman auton, niin asiasta ollaankin vaan ihan hiljaa. Oma kanta asiaan on muuttunut, mutta sitä ei uskalleta sanoa ääneen.

Uuden oppiminen tulee olla koko elämän kestoinen matka. Sen varrella tulee lisää tietoa ja sitten sitä soveltaa omaan tekemiseensä. Siltä matkalta löytää itsensä monesti tilanteesta, jossa huomaa, että oma ajattelu on muuttunut. Se pitää osata kertoa rohkeasti myös ääneen. Mielestäni se, että mielipiteet muuttuvat kertoo siitä, että ihminen uskaltaa ajatella ja kehittyä. Hölmöyttä on se, että pitää jääräpäisesti kiinni pölyttyneistä ajatuksista vaan sen takia, ettei ole jaksanut ottaa riittävästi selvää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *