Koulukiusaajaksi tekemättä mitään

Jostain kirjasta luin tämän ajatuksen: ”Jos et ole osa ratkaisua, olet osa ongelmaa.” Olen käynyt puhumassa monta kertaa koulukiusaamisesta ja kiusaamisesta ylipäätään. Pidän itseäni melko suvaitsevaisena tyyppinä ja osaan mielestäni sietää erilaisuutta hyvin. Kuitenkin tunnistan tuossa lukemassani ajatuksessa itseni osana ongelmaa.

Muistan hyvin tilanteita, joissa en syystä tai toisesta mennyt väliin, vaikka tiesin, että nyt pitäisi. Yleensä ne hetket ovat ikäviä sanoja, joita en haluaisi minulle sanottavan. Olisi helppo mennä sanomaan:” Kun sanoit noin tuolle toiselle, niin minusta se tuntui pahalta. En ainakaan haluaisi, että minulle sanotaan noin.” Kuitenkin liian usein olen jättänyt sanomiset väliin ja siirtynyt muualle. Tutuille on kyllä helppo kertoa mielipide, mutta silloin kun ei tunne toista, on kynnys liian korkea. Niinpä ajattelen, että liian usein olen ollut osana ongelmaa.

Tässä mielestäni on myös koulukiusaamisen ongelma. On syntynyt kulttuuri, jossa liian usein ollaan tekemättä mitään, eikä puututa asioihin. Ongelmat ovat jonkun muun harteilla: Kiusaajan, koulun, opettajien, kasvatuksen tai jopa kiusatun. Ongelma on kuitenkin jokaisen meidän harteilla, jotka jätämme tekemättä sen, minkä tiedämme oikeaksi. Jos siis et ole osa ratkaisua, olet osa ongelmaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *